Ilmanvaihto ja venttiilit

Ilmanvaihto pitää huoneiston ilman puhtaana.

Lähes kaikissa Ellin taloissa on koneellinen ilmanpoisto. Keittiössä on usein rasvasuodattimella varustettu liesikupu, jonka kautta keittiön ilma poistuu. Huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainossa.

Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa tämän tasapainon ja ilmanvaihto koko talossa muuttuu. Imureilla poistettavaa ilmamäärää vastaava korvausilma saadaan asuntoihin vanhemmissa rakennuksissa ikkunoiden tiivistämättömien yläpuitteiden raoista ja uudemmissa ikkunaseinille tai ikkunoiden puitteisiin asennetuista korvausilmaventtiileistä.

Korvausilmaventtiilit

Huoneiston ilmanvaihto toimii kunnolla, jos venttiilit ovat auki ja toimintakunnossa. Korvausilmaventtiileitä ei saa tukkia.

Korvausilmaventtiileissä on suodatin, jonka tehtävänä on suodattaa karkea pöly. Pienimmät pölyhiukkaset pääsevät tavanomaisen suodattimen läpi. Suodatin tulee puhdistaa tai vaihtaa, kun suodattimeen on kertynyt likaa niin paljon, että se estää korvausilman saantia. Suodattimien puhdistus- ja vaihtoväli vaihtelee sen mukaan, miten puhdasta asuinalueen ulkoilman on. Suositeltavaa on puhdistaa suodattimet 2 – 4 kertaa vuodessa. Suodattimien puhdistus on asukkaan vastuulla. Suodattimien vaihdosta huolehtii Ellin huolto.

Useimmissa korvausilmaventtiileissä on ilmavirran säätömahdollisuus. Normaalioloissa venttiilit pidetään kokonaan auki. Jos vedontunne haittaa kovalla pakkasella ja tuulella, venttiilejä voi säätää pienemmälle mutta ei kuitenkaan kiinni. Venttiilit on muistettava avata sääolojen palattua leudommiksi.

Poistoilmaventtiilit

Keittiössä ja kylpyhuoneessa olevien poistoilmaventtiilien säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaalle. Keittiön poistoilmaventtiilit sijaitsevat lieden yläpuolella. Poistoventtiilin rungon ja lautasen väliin kerääntyy helposti pölyä ja keittiössä rasvaa.

Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta tai ikkunat huurtuvat, puhdista ensiksi poistoilmaventtiilit. Tarkista ovatko korvausilmaventtiilit auki ja poista mahdollisesti itse asennetut ylimääräiset tiivisteet ikkunoiden yläpuitteista. Poistoilmanvaihdon toimivuutta voit testata helposti paperipalan avulla. Aseta paperi poistoilmaventtiilin päälle. Sopiva ilmavirta pitää paperin paikallaan, liian luja pyrkii imaisemaan kanavaan. Jos paperi ei pysy imun voimasta poistoilmaventtiilin päällä, tee vikailmoitus.

Poistoilmaventtiilin toiminnan testaus

Poistoilmaventtiilin puhdistus

  1. Kierrä laitimmaisesta renkaasta.
  2. Nykäise ja vedä ulos. HUOM! Sisemmän osan paikkaa ei saa siirtää, se on säädetty oikealle ilmamäärälle.
  3. Pese venttiili pesuaineliuoksella ja pyyhi kuivaksi. Kiinnitä venttiili takaisin asettamalla se ilmanvaihtoputken suulle ja kiertämällä myötäpäivään. Tiivisteitä tai säätöjä ei saa vioittaa tai muuttaa

Poistoilmaventtiilin puhdistus

Katso myös