Valaisimet ja lamput

Asunnossa olevien valaisimien lamppujen ja sytyttimien vaihto kuuluu asukkaille. Myös uunin ja jääkaapin lamppujen vaihto on asukkaan vastuulla. Jos et tiedä miten valaisimesi lamppu vaihdetaan, kysy neuvoa kämppäkavereiltasi tai huollosta. Älä yritä väkisin avata hankalaa valaisinta. Valaisin on väärin käytettynä tai rikkoutuneena vaarallinen.

Lampun vaihto

Ennen kuin ryhdyt vaihtamaan lamppua, katkaise sähkö. Pistotulpalla varustetun valaisimen sähkö katkaistaan irrottamalla valaisimen pistotulppa pistorasiasta. Katto- ja seinävalaisimen sähkö voidaan katkaista luotettavasti asunnon pääkytkimestä tai poistamalla valaisinryhmän sulake. Valaisin kannattaa puhdistaa lampunvaihdon yhteydessä.

Hehkulampun vaihto

Katkaise sähkö ja anna lampun ensin jäähtyä. Kierrä palanut lamppu pois varovasti, muuten lampun kupu saattaa irrota kannasta. Kierrä uusi lamppu tilalle. Uuden lampun teho saa olla enintään valaisimessa olevan tehomerkinnän (esimerkiksi 60 W) suuruinen.

Muista, että pääpeililampun saa asentaa vain  -tunnuksella varustettuihin valaisimiin.

Liian suuritehoinen lamppu tai pääpeililamppu väärään valaisimeen asennettuna saattaa aiheuttaa sen, että valaisin kuumenee liikaa ja tällöin syntyy palovaara. Pääpeililampun tunnistaa sen kuvussa olevasta metallipinnoitteesta. Metallipinnoite heijastaa lampun tuottamasta lämmöstä suurimman osan valaisimeen. Tämän vuoksi se kuumentaa valaisinta enemmän kuin tavallinen hehkulamppu. Kun hehkulamppujen tilalle vaihdetaan energiaa säästäviä lamppuja, saadaan huomattavasti enemmän valoa pienemmällä teholla. Esimerkiksi 60 W hehkulampun voi korvata vaikkapa 15 W energiansäästölampulla, jolloin saadaan huomattavasti enemmän valoa pienemmällä teholla.

Loistelampun ja sytyttimen vaihto

Katkaise sähkö ennen töihin ryhtymistä. Yleensä loistelamppu irrotetaan valaisimesta kiertämällä lamppua neljänneskierroksen verran. Lamppu irrotetaan liu’uttamalla lampun päissä olevat nastat pois pitimistään. Lampun tilalle vaihdetaan saman tehoinen ja sävyltään tarkoitukseen sopiva lamppu. Useissa loistelamppuvalaisimissa on sytytin, joka on syytä vaihtaa lampunvaihdon yhteydessä. Poikkeuksena ovat elektroniset tai käsin painonapilla viritettävät sytyttimet. Sytytintä käännetään vastapäivään niin, että sytyttimen nastat pääsevät ulos sytyttimen pitimen aukosta. Uusi sytytin asetetaan paikalleen.

Pienloistelampun vaihto

Katkaise sähkö ennen töihin ryhtymistä. Pienloistelamppuja on erityyppisiä. Pienloistelamput toimivat saman periaatteen mukaan kuin tavalliset loistelamput ja ne kuluttavat vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Kotitalouksissa todennäköisesti yleisimmät pienloistelamput näkyvät kuvassa. Lamppua vaihdettaessa kuvan lamppu vedetään pois pitimestään. Uusi lamppu pannaan paikalleen painamalla lampun kanta pitimeen. Vanhan lampun tilalle pannaan saman tehoinen lamppu. Pienloistelampuissa on yleensä sytytin lampussa, jolloin sytytintä ei voi vaihtaa. Kierrekantainen pienloistelamppu vaihdetaan samalla tavalla kuin hehkulamppu.

Katso myös