Jätteiden lajittelu

Jätteiden lajittelulla vähennetään kaatopaikalle menevän jätteen määrää ja samalla saadaan käyttökelpoinen jäte hyötykäyttöön. Kun jätemäärä vähenee, laskevat myös kiinteistön jätehuoltokustannukset. Lajittelusta on siis taloudellista etua.

Jätteiden lajittelusta on ohjeet jätekatoksessa. Noudata niitä. Astiat on lajiteltu värien mukaan. Laita jätteesi aina astioihin ja pidä astioiden kannet suljettuina.

Biojäte

Biojätteitä ovat ruuantähteet; hedelmien, vihannesten, juuresten ja kananmunien kuoret; marjojen, hedelmien ja kalojen perkuujätteet; kahvinporot, teenlehdet ja niiden suodatinpaperit; käytetyt talouspaperit ja lautasliinat; kukkamulta, kasvinosat, kuihtuneet kukat ja puutarhajätteet. Älä heitä tupakantumppeja tai imurin pölypussin sisältöä biojäteastiaan.

Biojätteet kerätään astiaan, jonka sisälle laitetaan paperikassi, -pussi tai sanomalehteä.

Poltettava jäte

Poltettava jäte on sekalaista yhdyskuntajätettä.

Paperijäte

Paperinkeräyslaatikkoon kelpaa kaikki paperi, joka tulee asuntoon postiluukun kautta. Lehdet, mainokset ja kirjeet ovat hyvää keräyspaperia. Paperinkeräykseen eivät sovellu muovi, vahattu eikä likainen tai märkä paperi. Maito- ja mehutölkit voit laittaa pestynä keräyskartonkilaatikkoon.

Kartonki

Kartonkipakkaus on myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetty kartonkinen laatikko, rasia, käärepaperi tms. Pakkauksia ovat myös ostosten kotiin kantamiseen tarkoitetut paperikassit. Huuhtaise nestepakkaukset ja elintarvikkeita sisältäneet pakkaukset ja valuta kuiviksi. Sellainen puhtaus riittää, mistä ei aiheudu home- tai hajuhaittoja.  Litistä ja pakkaa tiiviisti. Irrota muovikorkit nestepakkauksista ja laita muovipakkausten keräykseen.

Muovipakkaukset

Muovipakkaus on myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetty muovinen rasia, kääre, pussi tms. Pakkauksia ovat myös muovikassit. Voit viedä puhtaat muovipakkaukset muovipakkausten keräykseen, josta ne kiertävät uudelleen muovituotteiksi. Vie keräykseen vain puhtaita ja kuivia muovipakkauksia. Voit laittaa muovipakkausten keräykseen elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, pesuaine-, shampoopakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä, muovikassit, -pussit ja -kääreet ja EPS-pakkaukset (styrox).

Lasipakkaukset

Lasipakkauskeräykseen käyvät värilliset ja värittömät lasipakkaukset eli purkit ja pullot. Laita lasipakkausten keräykseen lasipurkit ja pantittomat lasipullot. Laita vain tyhjiä ja puhtaita lasipakkauksia. Poista korkit ja kannet. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa. Älä laita lasipakkauksien joukkoon lasiastioita (juomalasit, uunivuoat, kahvipannut), kristallia, posliinia tai keramiikkaa, ikkuna- tai peililasia, opaalilasia (esimerkiksi kosmetiikkapakkauksissa ja koriste-esineissä) ja lamppuja.

Metalli

Voit laittaa metallinkeräysastiaan metallipakkausten lisäksi myös muut metalliesineet sekä metalliastiat. Vie isot metalliromut Kontiosuon jätekeskukseen tai jäteasemille, jossa metalliromu otetaan vastaan maksutta. Laita metallin keräysastiaan, metallipurkit, -korkit, –kannet ja sulkimet, pantittomat juomatölkit, alumiinifoliot ja vuoat, tuikkujen ja ulkotulien kuoret, tyhjät ja kuivat maalipurkit, metalliesineet, paineettomat aerosolipurkit, kattilat, paistinpannut, aterimet, sakset, metalliset koriste-esineet, naulat, ruuvit, helat, käsityökalut. Älä laita metallin joukkoon sähkölaitteita, paristoja ja akkuja, puolityhjiä maalipurkkeja ja aerosolipulloja, muovi- ja kahvipusseja.

Ongelmajäte

Ongelmajätteitä ovat kaikki ihmiselle ja ympäristölle vaaralliset jätteet. Näitä ovat loisteputket, lamput, akut, jäteöljy, liuottimet ja kemikaalit sekä paristot. Nämä tulee toimittaa ongelmajätteen keräyspisteeseen.

Kotitalouksien ongelmajätteitä ottaa vastaan Kontiosuon jäteasema, Kontiosuontie 11.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanottaa ilmaiseksi Kuusakoski Oy, Lylykoskentie 35 ja Kontiosuon jäteasema, Kontiosuontie 11.

Käyttökelpoinen tavara

Käyttökelpoisista tavaroista pääsee eroon viemällä ne kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Monissa kierrätyskeskuksissa toimii noutopalvelu.

Käytöstä poistettuja huonekaluja vastaanottaa Kiertämö, Salpakatu 1. Huonekaluja jättäminen jätekatoksiin on kielletty.

Katso myös